Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Najlepsze domowe sposoby

|

Jak skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi?  Wysoki poziom cukru we krwi powoduje nie tylko senność i apatię, ale może też przyczyniać się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.

Szczególnie w przypadku diabetyków i osób chorych na insulinooporność ważna jest prawidłowa dieta. Dzięki niej codzienne życie będzie łatwiejsze, a Ty będziesz cieszyć się dobrym samopoczuciem. Dlatego poznaj najskuteczniejsze sposoby na obniżenie poziomu cukru we krwi!

Jak skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi? Streszczenie artykułu

Przede wszystkim upewnij się czy naprawdę musisz ograniczyć poziom cukru we krwi. Wykonaj pomiary, a najlepiej udaj się do najbliższego lekarza.

Najlepszym domowym sposobem na ograniczenie poziomu cukru we krwi jest zmiana diety na uwzględniającą jedynie produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym – dieta Low IG.

A co powiesz na catering dietetyczny obniżający poziom cukru we krwi? W kuchni Fit Szefa każdego dnia przygotowujemy smaczne i zdrowe posiłki dla osób dbających o odpowiedni poziom cukru. Wykorzystujemy produkty wysokiej jakości.

Unikamy cukru, konserwantów i produktów wysokoprzetworzonych.
Zamów zestaw testowy i przekonaj się 😉

Zamów catering dietetyczny LOW IG

jak obniżyć poziom cukru we krwi

Ile wynosi prawidłowy poziom cukru we krwi?

Zastanawiasz się, czy naprawdę musisz ograniczyć poziom cukru we krwi?

Przede wszystkim po zbadaniu morfologii udaj się na konsultację lekarską. Dzięki temu uzyskasz fachową opinię na temat Twojego stanu zdrowia.

Zwróć też uwagę na standardowe normy poziomu glukozy, które zależą od sposobu badania.

Badanie cukru we krwi żylnej

Za prawidłowy poziom glukozy we krwi uznaje się wyniki w przedziale od 70 do 99 mg/dL (3.9 do 5.5 mmol/l).

Wynik na czczo 100–125 mg/dL (5.6 do 6.9 mmol/l) jest uznawany za przedcukrzycowy.

Natomiast poziom glukozy powyżej 126 mg/dL (7.0 mmol/l) jest diagnozowany jako cukrzyca.

Doustny test obciążenia glukozą

Jeśli glikemia po upływie 2 godzin od wypicia roztworu 75 g glukozy rozpuszczonej w 300 ml wody wynosi < 140 mg/dl (7,8 mmol/l), to wynik jest prawidłowy.

Za nieprawidłową tolerancję glukozy uznawane są wyniki od 140 do 199 mg/dl (7,8–11 mmol/l). Natomiast wynik ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/l) wskazuje na cukrzycę.

Dla kobiet w ciąży obowiązują inne normy badania obciążenia glukozą. Wtedy prawidłowe wyniki wyglądają następująco:

  • Glikemia na czczo – 5,1-6,9 mmol/l(92-125 mg/dl),
  • Glikemia po 60 min od przyjęcia glukozy – ≥10 mmol/l (180 mg/dl),
  • Glikemia po 120 min od przyjęcia glukozy – 8,5-11,0 mmol/l (153-199 mg/dl).

Jakie są skutki wysokiego poziomu cukru we krwi?

Hiperglikemia, czyli wysoki poziom cukru we krwi to niebezpieczny stan, który może przyczyniać się do wielu, poważnych powikłań zdrowotnych.

Niekiedy może powodować to niewydolność nerek, utratę wzroku, uszkodzenie naczyń krwionośnych, a nawet zawał serca bądź udar mózgu.

Dlatego tak ważne jest to, żebyś reagował na zmiany, jakie zachodzą w Twoim organizmie, regularnie się badał i zadbał o dietę dostosowaną do Twojego stanu zdrowia.

Jaka dieta na obniżenie poziomu cukru we krwi?

Chcesz przy pomocy jedzenia uregulować poziom cukru we krwi? Oczywiście najpierw powinieneś skonsultować się z lekarzem, który w razie konieczności przypisze Ci niezbędne leki dla diabetyków.

Zacznij też zdrowo się odżywiać, a przede wszystkim postaw na dietę pudełkową od FitSzef.pl dla diabetyków, która opiera się na produktach z niskim indeksem glikemicznym.

Czym wyróżnia się ta dieta? Przede wszystkim ma zapobiegać podwyższaniu glikemii po spożyciu posiłku.

Tym samym wydzielana jest mniejsza ilość insuliny, a zamiast tego produkty wyróżniają się dużą zawartością błonnika pokarmowego, białka oraz tłuszczu.

Kto powinien stosować dietę na obniżenie cukru we krwi?

Podwyższony poziom cukru we krwi jest niebezpieczny dla każdego, ale szczególnie osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą powinny zmienić swój dotychczasowy sposób żywienia [1].

Dzięki temu skuteczniej będziesz kontrolować poziom cukru, a tym samym ograniczysz ryzyko wystąpienia hiperglikemii.

Dla kogo jeszcze jest dieta z niskim indeksem glikemicznym? Z pewnością to dobre rozwiązanie dla osób borykających się z insulinoopornością, nadwagą lub otyłością.

9 produktów z niskim indeksem glikemicznym

Dieta dla diabetyków składająca się z produktów o niskim indeksie glikemicznym pozwala na kontrolowanie cukrzycy.

Z jej pomocą możliwe jest też poprawienie wrażliwości organizmu na działanie insuliny.

Produkty z niskim IG umożliwiają również utratę wagi i zapobiegają rozwojowi wielu schorzeń, dlatego nie wahaj się, tylko wybierz takie artykuły spożywcze.

Sprawdź, które produkty szczególnie warto włączyć do codziennej diety, gdy chcesz obniżyć poziom cukru we krwi.

1. Warzywa

Warzywa powinny stanowić podstawę każdego posiłku – zasada ta dotyczy również diabetyków oraz osób z insulinoopornością, nadwagą czy otyłością.

W takim przypadku wybierz warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Masz w czym wybierać, bo właśnie takie właściwości ma:

  • papryka,
  • pomidor,
  • cukinia,
  • kalafior,
  • szpinak,
  • sałat,
  • brokuł,
  • marchew,
  • seler,
  • ogórek,
  • rzodkiewka.

Tak naprawdę większość warzyw ma niski indeks glikemiczny.

Wyjątek stanowią jedynie ziemniaki – surowe mają średni indeks glikemiczny, a gotowane wysoki.

Możesz jednak obniżyć poziom IG ziemniaków, gdy je schłodzisz zaraz po ugotowaniu lub upieczeniu.

Po 24h możesz podgrzać warzywo, dzięki czemu zmniejszysz poziom cukru nawet o 25%.

2. Nasiona i orzechy

Nasiona chia, siemię lniane, orzechy włoskie, orzechy makadamia, migdały i orzeszki ziemne to zdrowe przekąski oraz składniki wielu potraw, z których nie musisz rezygnować, ponieważ mają niski IG.

Poza tym są bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, białko i składniki odżywcze.

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe

Jeśli szukasz produktów zbożowych o niskim IG, to zdecyduj się na pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy lub dziki oraz kasze – świetnie sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna pęczak, bulgur, orkiszowa oraz komosa ryżowa.

Każdy z tych produktów stanowi dobrą i pożywną podstawę obiadu, lunchu lub kolacji. Tym bardziej że są one bogate w błonnik, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

4. Rośliny strączkowe

Soczewica, fasola, ciecierzyca i groch to doskonałe źródła białka roślinnego o niskim indeksie glikemicznym.

Mają także dużą ilość błonnika, minerałów i witamin.

Powinny o tym pamiętać osoby, które ograniczają mięso w diecie, a przy tym chorują na cukrzycę.

5. Nabiał o niskiej zawartości tłuszczu

Wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, twarógkefir, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.

Dobrze sprawdzą się również roślinne zamienniki np. mleko kokosowe, sojowe bądź migdałowe.

6. Jajka i chude mięso

Czy wiesz, że jajka to rewelacyjna opcja dla diabetyków? Nie musisz się ich obawiać, ponieważ podobnie, jak chude mięso nie mają węglowodanów, a co się z tym wiąże, nie mają żadnej wartości IG.

W przypadku jajek najlepiej, gdy przyrządzisz je na twardo – to świetny pomysł na śniadanie dla cukrzyka.

Białko spowalnia trawienie i wchłanianie glukozy, a przy tym zapewnia uczucie sytości bez podnoszenia poziomu cukru we krwi.

Jakie mięso mogą jeść cukrzycy? Możesz zdecydować się na mięso wołowe, wieprzowe bądź drób. Jednak to nie gatunek ma największe znaczenie, ale sposób przyrządzenia, dlatego zrezygnuj z panierki lub tłustych sosów.

7. Owoce

Bez problemów znajdziesz owoce z niskim indeksem glikemicznym, które możesz zjeść na lunch, dodawać do śniadań lub deserów.

Wśród nich szczególnie warto wymienić jabłka, morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, kiwi, pomarańcze, agrestwiśnie.

Szczególnie w sezonie warto zajadać się owocami jagodowymi typu maliny, borówki, jagody oraz truskawki – nie tylko ze względu na ich pyszny smak, ale również niski IG oraz wysoką zawartość błonnika.

8. Tłuste ryby

Masz ochotę na kanapkę z łososiem lub tuńczyka na obiad? Cukrzyca lub insulinooporność wcale nie muszą Cię ograniczać, więc nie musisz rezygnować z ulubionych dań.

Dobrym przykładem są tłuste ryby typu łosoś, sardynki, makrela czy tuńczyk, które mają niski indeks glikemiczny.

Jednocześnie mają też wiele pozytywnych właściwości odżywczych. Takie ryby są bogatym źródłem tłuszczów omega-3, białka, witaminy D i z grupy B.

Znajdziesz tam również minerały takie jak żelazo, jod czy selen. Specjaliści zalecają, żeby przynajmniej 2 razy w tygodniu dodawać do posiłków tłuste ryby ze względu na ich właściwości zdrowotne, dlatego bardzo często stanowią ważny punkt diety z niskim IG.

9. Zioła i przyprawy

Bez obaw możesz wzbogacać potrawy o zioła i przyprawy, ponieważ wiele z nich ma pozytywny wpływ na zdrowie – także w przypadku diabetyków.

Jakie przyprawy warto wybierać? Postaw na kurkumę, imbir i oregano, ponieważ ułatwią Ci utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi, a do tego sprawią, że dania będą wyjątkowo smakowite.

Na uwagę zasługuje również cynamon, ponieważ ma właściwości obniżające indeks glikemiczny potraw. Szczególnie warto dodawać cynamon do deserów lub produktów ze średnim indeksem glikemicznym np. bananów.

Kliknij, żeby ocenić tę stronę
[Wszystkich głosów: 6 Średnia ocena: 5]