Czy płatki owsiane mają gluten?

|

Owsianka wykonana z płatków owsianych, mleka czy napoju roślinnego, z dodatkiem owoców i orzechów uznawana jest przez wielu dietetyków za jedno z najzdrowszych śniadań. Pożywna, zbilansowana i przepyszna – czy owsianka ma jakieś wady? Problemem może okazać się gluten. Przekonajmy się, czy płatki owsiane mają gluten i czym jest gluten.

Czy płatki owsiane zawierają gluten? Streszczenie artykułu

Owies, z którego powstają płatki owsiane, nie zawiera glutenu, ale bardzo powszechnym zjawiskiem jest zanieczyszczanie owsa innymi zbożami, które już zawierają w swoim składzie gluten. Do zanieczyszczenia może dojść w różnych sytuacjach np. podczas zbiorów, przechowywania zboża czy w trakcie procesu produkcji lub transportu. Rozwiązaniem mogą być płatki owsiane bezglutenowe. Zapewniają te same korzyści zdrowotne i smakowe, ale odróżniają się tym, że są produkowane w wydzielonych zakładach.

Możesz także postawić na bezglutenowy catering dietetyczny od Fit Szefa 🙂 Dostarczamy zdrowe posiłki na cały dzień. Oprócz glutenu, nie wykorzystujemy także cukru i produktów wysokoprzetworzonych. Skontaktuj się z nami i zapytaj o zestaw testowy 🙂

czy płatki owsiane mają gluten

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które zapewniają wiele korzyści dla naszego zdrowia. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych takich jak –  błonnik, białko (aż 13%), aminokwasy, witaminy z grupy B i witamina E. To także źródło minerałów – żelaza, magnezu, cynku, potasu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega-3 i omega-6. Płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG) i są produktami niskokalorycznymi, 50 g zawiera zaledwie 180 kcal. Jedzenie płatków owsianych na śniadanie sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, wspomagamy pracę układu pokarmowego oraz wpływamy na regulację przemiany materii. W sklepach możemy znaleźć 3 główne rodzaje płatków owsianych. Jakie płatki owsiane warto wybrać?
  • Płatki owsiane błyskawiczne – dobry wybór dla osób, które borykają się z problemami układu pokarmowego, są lekkostrawne.
  • Płatki owsiane górskie – zdrowe osoby powinny spożywać płatki górskie, gdyż w procesie produkcji nie dochodzi do utraty cennych witamin oraz minerałów.
  • Płatki owsiane bezglutenowe – to dość nowe produkt, który może okazać się idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją glutenu i nie tylko.
Nie ma wątpliwości, że płatki owsiane w codziennej diecie pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich zrobić ulubioną owsiankę lub też dodać je do koktajlu, jogurtu, musli czy różnych wypieków. Przekonajmy się teraz, czy płatki owsiane mają gluten i kto powinien go unikać. Polecamy: Co jeść, żeby schudnąć? Zobacz, że dieta nie musi być nudna

Czy płatki owsiane zawierają gluten?

Owies, z którego powstają płatki owsiane, nie zawiera glutenu. Jednak, czy to oznacza, że osoby z nietolerancją glutenu czy z celiakią mogą bezpiecznie spożywać produkty, zawierające owies? Odpowiedź brzmi – nie. Wszystko przez to, że bardzo powszechnym zjawiskiem jest zanieczyszczanie owsa innymi zbożami, które już zawierają w swoim składzie gluten. Do zanieczyszczenia może dojść w różnych sytuacjach np. podczas zbiorów, przechowywania zboża czy w trakcie procesu produkcji lub transportu. Zatem, czy należy rezygnować z jedzenia pożywnej owsianki w obawie przed glutenem? Oczywiście, że nie. Rozwiązaniem mogą być płatki owsiane bezglutenowe.

Dlaczego warto wybrać płatki owsiane bezglutenowe?

Już nie musisz rezygnować pożywnej owsianki czy zdrowych ciast – wystarczy, że wybierzesz płatki owsiane bezglutenowe. Zapewniają te same korzyści zdrowotne i smakowe, ale odróżniają się tym, że są produkowane w wydzielonych zakładach. W ten sposób nie dochodzi do zanieczyszczenia zbóż, które zawierają w swoim składzie gluten. Oto 3 sposoby, jak rozpoznać płatki owsiane bezglutenowe:
  • Oznaczenie na opakowaniu – podczas kupowania płatków owsianych zwróć uwagę na napis „bezglutenowe” na opakowaniu.
  • Brak zawartości glutenu – warto też przeczytać skład na etykiecie. Jak sprawdzić, czy płatki owsiane mają gluten? Sprawdź, czy w składzie została wymieniona pszenica, jęczmień czy żyto. Brak tych dodatków może oznaczać, że mamy do czynienia z płatkami owsianymi bezglutenowymi. Oprócz tego warto upewnić się, czy płatki spełniają lokalne standardy bezglutenowe.
  • Produkty z certyfikatem – płatki owsiane bezglutenowe powinny zawierać znak przekreślonego kłosa. Ten symbol został stworzony przez Europejski System Licencyjny, aby wyraźnie wskazywać, które produkty bezglutenowe są bezpieczne dla osób, które całkowicie wykluczają gluten ze swojej diety. Gdy kupujesz certyfikowane płatki owsiane bezglutenowe, zyskujesz pewność, że producent podejmuje wszelkie starania, aby proces produkcji i przechowywania odbywały się zgodnie z najwyższymi standardami.
płatki owsiane

Czym jest gluten?

Zanim zwrócimy uwagę na to, kto powinien wybierać bezglutenowe płatki owsiane, zwróćmy jeszcze uwagę na to, czym jest gluten. To mieszanka białek roślinnych, które zawierają gluteniny oraz gliadyny. Oba składniki można znaleźć w wielu zbożach takich jak – pszenica, jęczmień i żyto. Gluten znajduje się w produktach, które zostały wykonane z tych zbóż – np. w makaronach, pieczywie czy też w kaszach, ale należy czytać uważnie etykiety ze składem, bo często gluten występuje także w takich produktach jak sosy, zupy czy różnego rodzaju gotowe dania. Oczywiście gluten sam w sobie ma też pewne zalety, gdyż sprawia, że ciasto staje się bardziej elastyczne oraz „kleiste”.

Kto nie powinien jeść glutenu?

Teraz już wiesz, czy płatki owsiane mają gluten. Zdrowe osoby nie muszą unikać jedzenia owsianki czy różnego rodzaju produktów, zawierających gluten. Jednak niekiedy niezbędne jest zrezygnowanie z glutenu. Kto nie powinien jeść glutenu? Sprawdźmy to!

Osoby z alergią na gluten

Alergia na gluten to popularny rodzaj alergii pokarmowej. To nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten i może mieć charakter natychmiastowy i późny. Reakcja natychmiastowa występuje maksymalnie w ciągu godziny od spożycia glutenu i najczęściej objawia się wymiotami, biegunką czy też wodnistym katarem, a w ostateczności wstrząsem anafilaktycznym. Z kolei późna reakcja może wystąpić nawet po 1-2 dniach i objawiać się biegunką czy też atopowym zapaleniem skóry.

Osoby z celiakią

Celiakia jest chorobą przewlekłą, uwarunkowaną genetycznie. Spożywanie glutenu powoduje występowanie nieprawidłowej reakcji immunologicznej, która w konsekwencji może prowadzić do stanów zapalnych czy nawet uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego lub innych narządów. Najskuteczniejszym sposobem leczenia celiakii jest całkowita eliminacja glutenu z diety.

Osoby z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to pojęcie, które wprowadzono stosunkowo niedawno, bo w 2012 roku. Dlatego też ten rodzaj nietolerancji na gluten nie został jeszcze zbyt dogłębnie zbadany. Jednak już teraz wskazywane są takie objawy jak – ból brzucha, biegunka, nudności, wzdęcia, zmiany skórne, ból głowy, drętwienie kończyn, zmęczenie, skurcze mięśni czy też problemy z koncentracją. W tym przypadku spożywanie glutenu nie wpływa na stan zdrowia oraz nie zagraża życiu, ale jak widać po symptomach, może zdecydowanie wpłynąć na jakość życia. Osoby, które nie borykają się z żadnym z tych dolegliwości, nie muszą eliminować gluten ze swojej diety.

Dieta pudełkowa bez glutenu – hit czy kit?

Nie chcesz tracić czasu na zastanawianie się, czy płatki owsiane mają gluten? W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu wybieranie dań i produktów bezglutenowych. Oszczędność czasu może zapewnić m.in. bezglutenowa dieta pudełkowa. Dzięki temu rozwiązaniu możesz zamówić jedzenie z dostawą do domu, które zostało wykonane z produktów w pełni pozbawionych glutenu. Trzeba przyznać, że to wygodny wybór, który troszczy się o Twoje zdrowie.

Zalety diety pudełkowej bez glutenu

Zamawianie jedzenia w restauracji, fast foodach czy w stołówkach to spore ryzyko, szczególnie gdy borykasz się z nietolerancją glutenu. Znacznie rozsądniejszym rozwiązaniem jest wybieranie renomowanych lokali gastronomicznych z ofertą bezglutenową. Taki wybór sprawia, że zyskujesz gwarancję tego, iż spożywane posiłki będą w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia i nie spowodują nieprzyjemnych objawów takich jak wymioty, biegunka czy ból brzucha. Polecamy: Ile kosztuje dieta pudełkowa? Poznaj aktualne ceny Masz dość przeglądania etykiet i szukania w sklepach produktów bez glutenu? W takim razie najlepszym rozwiązaniem wydaje się dieta pudełkowa bezglutenowa. Wtedy firma cateringowa zadba o wybranie bezpiecznych produktów bez glutenu, które bez obaw możesz jeść na śniadanie, obiad i kolację.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że nasz artykuł sprawił, że już wiesz, czy płatki owsiane mają gluten, czym jest gluten i kto powinien go unikać. Jesteśmy pewni, że dzięki temu poprawisz swoją jakość życia i sprawisz, że jedzenie znów stanie się przyjemnością.

Zamów catering dietetyczny od Fit Szefa

Zapoznaj się lepiej z naszym cateringiem dietetycznym. Zamów zestaw testowy i przekonaj się, że Fit Szef to catering dietetyczny jakiego potrzebujesz.